петък, 20 март 2015 г.

Обръщение


към общинските съветници и гражданите на Пловдив

Днес 19 март 2015 г. от Общинския съвет ще бъде поискано одобрение за изменение на Общия устройствен план за парк „Отдих и култура“ (гребна база) от зона за обществена зеленина в зона за спорт и атракции. Тази промяна означава драстично увеличаване на правото на застрояване от 1% на 70 %. Приетите сега до 37% застрояване са едно кабинетно решение на Община Пловдив, което изразява лесната за промяна бюрократична „добра воля“.

Проведените обществени обсъждания на това изменение във всички Кметства на райони през 2014 г., показаха еднозначното отрицателно мнение на граждани и специалисти. Нещо повече тези обсъждания се превърнаха в знакови за гражданска отговорност и придобиха широк отзвук в обществото.

Предлаганата промяна на Общия устройствен план е „кутията на пандора“, приета веднъж ще позволи в непредвидимо и независещо от настоящия общински съвет бъдеще, разрешаването на строежи на територията на знаковия за Пловдив парк. Нещо повече, предлаганото изменение ще постави под въпрос самото съществуване на парка, ще направи възможна невъзстановима загуба.

Уважаеми господа общински Съветници, обръщаме се към вашата гражданска и политическа доблест, отхвърлете предлаганото изменение на Общия устройствен план, запишете имената си в благодарността на сегашните и бъдещи граждани на Пловдив.


ПП „Българската левица“ гр. Пловдив
Петър Христозов
19.03.2015г.